29 listopada 2010

15x15

Album na poważnie i notes na wesoło:

26 listopada 2010

Niebieskości, czerwienie, zielenie i... renifery

Czyli moje kartki świąteczne. Tylko 2 z nich zrobiłam w tym roku, reszta to produkcja zeszłoroczna, której nie zdążyłam do tej pory wystawić na sprzedaż, a niektórych nawet sfotografować. Ale lepiej późno niż wcale :) Wszystkie do nabycia w Arsneo


22 listopada 2010

Nowa

ze 2 tygodnie temu powstała ta kartka z potarganym kwiatkiem + wycinanki scrapińcowe na bazie z Damasków Ecru, które w tym słońcu są ledwo widoczne... 

6 listopada 2010

Dyniowo

Moje pierwsze zmagania z dynią.. Pełna improwizacja ;)

Zupa dyniowa w wazie z dyni i dyniowe muffinki z białą czekoladą  i orzechami.

Zupa dyniowa:
ugotować pokrojoną w kostkę dynię (ja miałam pół dyni średnicy ok. 25cm), 1-2 marchewki, pietruszkę, kawałek selera, 1-2 ziemniaki. Dodać przyprawy: sól, pieprz, może być curry, cynamon, papryka słodka i ostra. Całość zmiksować gdy zmięknie (ja od razu miksowałam i gotowałam w thermomixie), gotować dalej dodając serek topiony i na koniec sporo natki pietruszki. Pyszne z grzankami z chleba!

Przepis na mufinki będzie tak na mniej-więcej, bo ja na oko robię ;)
Składniki suche:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru (może być brązowy)
  • cynamon wg uznania
Składniki mokre:
  • duży kubek jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki lub mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
Dodatki:
  • 200g puree z dyni (ja po prostu ugotowałam i zmiksowałam miąższ dyni)
  • orzechy - dałam sporą garść orzechów ziemnych, bo akurat miałam takie w domu
  • biała czekolada - ilość wg uznania, połamać na małe kawałki
Wymieszać suche, wymieszać mokre. Połączyć suche z mokrymi, dodać dynię i bakalie. Wymieszać wszystko niezbyt dokładnie, włożyć do foremek i piec w temp. ok.180-200st przez ok. 20 minut :)


zobacz także

Related Posts with Thumbnails